kebab

Na co należy uważać kupując kebaba?

Niemalże wszyscy za nim przepadają. Pochodzi z kuchni tureckiej, a mimo tego na dobre zadomowił się w Polsce. Codziennie małe budki i restauracje przygotowują jego ogromne ilości i zaspokajają nim niemałe apetyty klientów. Kebab, bo o nim mowa, jest jednym z ulubionych dań wszystkich Polaków. Aby jednak nie zaszkodził on zdrowiu, trzeba kupować go jedynie w odpowiednich lokalach.

W których z nich sprzedawany jest więc rzeczywiście najlepszy kebab w Krakowie? Rozglądając się za budkami z fast-foodami, przede wszystkim warto zwrócić uwagę na ich sterylność. Lokal, w którym przygotowuje się jedzenie, musi być koniecznie idealnie czysty. Jeśli wchodząc do niego, klient zauważy jakikolwiek brud, może od razu zgłosić do do inspekcji sanitarnej. Ważne jest również to, aby pracownicy takiej budki przestrzegali wszelkich zasad higieny pracy. Muszą myć ręce przed zabraniem się za przyrządzanie kebaba, aby nie przenosić zarazków ze skóry prosto do jedzenia. Dobry kebab powinien też składać się z wysokiej jakości mięsa. Najlepiej, by było to mięso baranie, jednak ciężko o nie w polskich lokalach. Zastępuje się je wołowiną bądź kurczakiem, które niestety zazwyczaj są wypełnione konserwantami i antybiotykami.

Ciężko jest znaleźć w Polsce naprawdę dobrego i zdrowego kebaba, jednak nie jest to zadanie zupełnie niemożliwe. Warto czasem posłuchać po prostu opinii innych klientów i zobaczyć, jaka budka z fast-foodami jest najlepiej oceniana przez Krakowianów. Im bardziej popularny jest lokal z kebabem, tym prawdopodobnie lepsze jedzenie się w nim podaje.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *